вторник, 11 септември 2012 г.

ОПИСАНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕСТЕСВЕНИЯ КАМЪК

Гранит

Гранитът е една от най-плътните и твърди вулканични скали. Изключително ценните му качества като ниско водопоглъщане и висока устойчивост на ниски температури го правят напълно подходящ, както за вътрешно, така и за външно обзавеждане. Гранитът е природният камък с най-висока якост.
Плътността на гранита е 2590-2670 kg/м3; влагопопиваемост 0,8%; якост на натиск 120-242 МРа. Водо- и мразо-устойчиви. Издържат на нагряване до 570 С. Имат широко приложение в индустрията (поради твърдостта и термоустйчивостта) и в строителството за облицовки, декорация настилки и павета.


Мрамор


Мраморът е съставен предимно от варовик, подложен на високи температура и налягане. Процесът на образуване настъпва впоследствие на налягането, което горния пласт от земна маса оказва върху по долните слоеве, съпътствано от създадената от земното ядро висока температура от около 1000 градуса по Целзий.

Мраморът, като естествен природен камък, се отличава с изключителното си разнообразие от цветове. Именно това многообразие и отличната му якостна характеристика го правят един от най-предпочитаните и търсени естествени камъни в строителството. Устойчивостта на мрамора към топлина и влажност, както и голямата устойчивост на натиск, го правят идеални интериорни и екстериорни решения в жилищни сгради и за подови настилки в обществени и офис сгради.

Варовик





Варовиците имат органогенен, органохимичен или механичен произход и се състоят основно от минерала калцит. Чистите варовици съдържат 95 - 100% калцит. В тези скали се намират и различни вкаменелости, кремъчни вещества, глини и други. Те имат различно оцветяване: бял, сив, кафяв и жълт цвят. Примесите от железни окиси ги оцветяват в кафяв или розов цвят, като им придават топъл отенък – високо ценен като декоративен елемент.

Подходящ е за интериорни и екстериорни облицовки.





Няма коментари:

Публикуване на коментар